24/06/2020

Geld is slechts een idee

door Rogier IJmker

Wat dacht je toen je de titel zag? 'Geld is slecht!'? 'Geld is niet belangrijk!'? 'Geld maakt niet gelukkig!'?

In de kunstsector schijnt het nogal een dingetje te zijn; geld! En dat is het voor heel veel mensen ook. Ik ben trouwens wel benieuwd wat jouw gedachten of gevoelens zijn bij geld. Zijn die hetzelfde als hierboven?

Je hebt vast een idee over geld. Dat kan niet anders. Iedereen heeft het. En dat is gelijk ook ons probleem.

Maar als je het goed bekijkt is geld slechts een idee. Als je een briefje van €100 hebt, heb je eigenlijk maar een stukje papier in handen waar iedereen in de wereld waarde aan hecht. Maar het is in feite niks meer dan een stukje bedrukt papier. Waardeloos dus, zonder de inkt.

Laten we de drie statements die ik in de eerste alinea heb genoemd eens tegen het licht houden.

Geld is slecht

Zoals ik net al zei: geld is niks. Het is wat wij ervan maken. Het heeft geen eigenschappen als goed of slecht. Het is een stukje papier met inkt erop. 

De eigenaar gebruikt het als ruilmiddel. Daarmee is de eigenaar degene die er een betekenis aan kan geven. 

Wanneer de eigenaar er iets mee doet waarmee zijn gezondheid wordt geschaad, dan kun je zeggen dat het een slecht effect heeft.

Maar wanneer het geld wordt gebruikt om een goed doel te ondersteunen, is het opeens iets goeds.

Geld in zichzelf is niet goed of slecht. Het is de persoon die het beheert die er een betekenis aan geeft. En geld versterkt alleen de eigenschappen van de eigenaar ervan. Ben je een goedzak, dan wordt je een nog grotere goedzak. Maar ben je een idioot, dan wil ik niet bij je in de buurt zijn wanneer jij het geld hebt.

Geld is niet belangrijk

Geld is wel degelijk belangrijk, maar alleen op het gebied waarin het werkzaam is. Dat wil zeggen het kopen van je eten en drinken, kleren, etc. Het is een ruilmiddel. Niks anders.

En mensen die zeggen dat geld niet belangrijk is, hebben vaak ook geen rooie cent. Want op het moment dat je zegt dat iets niet belangrijk is, stoot je het af. Bedenk maar eens wat er gebeurt wanneer je zegt dat je vriend/vriendin/man/vrouw niet belangrijk voor je is. Wat dan? Wil diegene dan nog bij je zijn?

Geld maakt niet gelukkig

Nee, inderdaad. Maar alles wat zich buiten jezelf bevindt maakt niet gelukkig. De enige die jou gelukkig kan maken ben jij zelf. 

Jouw blik naar buiten en de manier waarop jij omgaat met alles wat er om je heen gebeurt zorgt voor jouw innerlijke beleving en gevoel. 

Alles zit in jezelf. Wanneer jij geluk zoekt in je werk of in je relatie en je wordt ontslagen of de relatie loopt stuk, dan heb je een groot probleem. Maar wanneer jij van binnen gelukkig kunt zijn met jezelf en onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden, ben je nergens meer van afhankelijk.

Zelfs zonder geld. 😀

>