Iedereen van ons heeft het wel eens gedaan. Het begin van het nieuwe jaar is een bekend moment om dit te doen, maar veel mensen doen het ook door het hele jaar heen (augustus schijnt de meest handig maand te zijn om hiermee te beginnen) en de meest genoemde dag is morgen.
Ik heb het natuurlijk over voornemens.
Gedreven door de wil om iets te veranderen ten behoeve van je gezondheid of om je dagelijkse leven een positievere draai te geven spreek je met jezelf af dat je vanaf een bepaald moment dit gaat doen, of dat niet meer gaat doen.
Deze afspraak blijkt vaak erg moeilijk vol te houden.
Volgens een studie van John C. Norcross van de University of Scranton raakt 80% procent van de mensen die goede voornemens doet weer van de ingeslagen weg af en vervalt weer in de oude gewoontes.
Misschien is dat bij jou ook wel het geval.
En weet je? Het is niet eens echt jouw schuld. Je kunt er helemaal niks aan doen. Je bent als mens nou eenmaal zo gebouwd.
Er zit een soort thermostaat in je lijf die afwijkingen registreert en je weer terug op de bekende koers zet.
Zie het als een vliegtuig. Een vliegtuig heeft een bepaalde bestemming. Als deze opstijgt van Amsterdam en naar New York vliegt gebeuren er allerlei dingen onderweg. Door de wind kan de koers 1 graad gewijzigd worden.
En op de afstand naar New York is 1 graad enorm. Je komt op een heel andere plek uit door slechts de wijziging van 1 graad.
Nu is er een handig instrument aan boord ingebouwd die de afwijking registreert en de koers van het vliegtuig weer bijstelt. Zo komt het toch op de plaats van bestemming aan zónder dat de piloot hier iets aan hoeft te doen.
In jouw lijf zit ook zo'n systeem. Dit systeem wordt in het boek Psycho-Cybernetics van Maxwell Maltz prachtig beschreven. Wanneer jij een voornemen hebt en hieraan begint, herkent het systeem dit als een afwijking van de 'bestemming'. De eerste dagen/weken/maand gaat het nog prima, maar beetje bij beetje wordt je weer bijgestuurd zodat de weer 'op koers ligt' voor de bekende bestemming.
Het is een systeem dat compleet onbewust gestuurd wordt, maar dat betekent niet dat je er geen controle over hebt. Je kunt daadwerkelijk controle uitoefenen op dit systeem dat in je onderbewuste zit. Dit doe je door je onderbewuste een beetje voor de gek te houden.
Wanneer je aan een voornemen begint is het belangrijk dat je je voor kunt stellen hoe je leven eruit ziet wanneer je dit doel bereikt hebt. Doe je ogen dicht, ontspan en ga heel diep met het voorstellen in hoe je jezelf voelt op dat moment.
Stel je voor hoe je door het leven zou gaan wanneer je bereikt hebt wat je wilde bereiken. Hoe zien anderen je? Hoe zie jij jezelf op dat moment? En nog veel belangrijker: hoe voel je je daarbij?
Maak het zo echt mogelijk in je voorstelling van die toekomst. En doe dit niet één keer, maar blijf dit regelmatig doen. Het helpt ook wanneer je op verschillende plekken door het huis herinnerd wordt aan dit gevoel van die uitkomst.
We zijn als mens enorm visueel ingesteld. Als we aan een olifant denken, zien we een olifant voor ons in ons hoofd. Denken we aan een rode auto, dan zien we een plaatje van een rode auto in ons hoofd. We denken niet aan het geschreven woord 'olifant' of 'rode auto'.
Door een afbeelding te gebruiken op plekken waar je vaak komt die je helpen met het herinneren van de emotie van de uitkomst van je voornemen, neemt de mate van succes al enorm toe. Je onderbewuste moet namelijk meegenomen worden in het beeld, maar vooral de emotie, van de nieuwe gewenste 'bestemming'.
Wil je bijvoorbeeld afvallen? Zoek dan naar een afbeelding van het lichaam dat in de buurt komt van wat je wilt, photoshop je eigen hoofd erop, print het uit en hang het op de plekken waar je vaak komt. Stel het in als achtergrondafbeelding op je telefoon. Je onderbewuste wordt telkens weer herinnerd aan de nieuwe bestemming.
Wees creatief. Zorg ervoor dat je telkens weer het gevoel van de uitkomst in je lijf voelt en je er in gedachten al bent. Een voornemen begint namelijk niet met de eerste stap er naar toe, maar met het feit dat je er al bent voordat je eraan begint.